Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mongolija
  • 27.03.2024. 18:00

Skoro pet milijuna grla stoke uginulo zbog "džuda"

Farmeri na istoku Azije se suočavaju s enormnim gubicima. Zbog smrznutog ili snijegom prekrivenog tla životinje ostale bez hrane.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 2.012
  • 137
  • 0

Stočari u Mongoliji zbrajaju enormne gubitke nakon ekstremne hladnoće koja je zahvatila zemlju protekle zime. Vremenski fenomen "dzud" je odnio više od 4,7 miliona grla životinja, što je drugi put da se ova istočnoazijska država suočava s ovakvom nepogodom, javlja Agrarheute. Prošle zime je 70 posto zemlje bilo pogođeno ekstremnim vremenskim prilikama.

Krajem veljače 2024., državni stožer za vanredne situacije objavio je da je 1,5 milijuna životinja uginulo tijekom zime, a brojke su sada znatno porasle.

Što je "džud"?

Snježne i ledene nepogode koje pogađaju ovu zemlju u zimskim mjesecima nisu neuobičajena pojava i lokalno se nazivaju "dzud". Riječ je o elementarnoj nepogodi u kojoj nakon ljetne suše slijedi zima sa snježnim padavinama i velikom hladnoćom, tijekom koje se temperature spuštaju i do minus 40 stupnjeva.

Meteorološka mjerenja za istočnu Aziju pokazala su da su temperature u glavnom gradu, Ulaanbaataru, krajem veljače pale ispod minus 30 stupnjeva, dok je na sjeverozapadu bilo još hladnije i izmjereno je -40.

Zbog smrznutog ili snijegom prekrivenog tla, ovaj vremenski fenomen dovodi do toga da životinje više ne mogu pronaći dovoljno hrane za preživljavanje. Gubici su često i veći ako je i ljeto bilo sušno jer životinje ne mogu stvoriti dovoljne rezerve masti za zimu.

Nestašica hrane

Početkom drugog mjeseca ove godine UN je upozorio na posljedice koje bi hladnoća mogla ostaviti na obitelji farmera. Prema podacima ove organizacije, 190.000 stočara je već u tom trenutku bilo pogođeno nestašicom hrane i enormno visokim cijenama.

Procjene Ujedinjenih naroda, pokazuju da Mongolija broji oko 64 milijuna stočnog fonda, što jasno oslikava važnost poljoprivrede za mongolsku ekonomiju, kulturu i način života.


Tagovi

Mongolija Vremenski fenomen Ekstremna zima Niske temperature Nestašica hrane Elementarna nepogoda Dzud


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo